İşletme ve Matematik alanında  uzun yıllar yurt içinde ve dışında çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalıştıktan sonra tarım alanında üretim yapma hedefimizi gerçekleştirmek için sektör değiştirdik ve zeytinyağ ve elmut üretimine girdik. Gelecek günlerde hikayemizi daha detaylı olarak paylaşacağız. 

Fikir çok daha önce doğmuş olmasına rağmen, Ege Bölgesindeki  2013 yılında başladı. Kuzeyde Dikili’den güneyde Milas ve Bodrum’ a uzanan bant içinde gerek kıyı bölgesinde gerekse iç Egede pek çok köy ve kasabayı gezdik. Sonunda, şu anda meyveliğimizi kurduğumuz araziyi Torbalı ile Bayındır (İzmir) arasında Arıkbaşı’nda bulduk. 

Gördüğünüz fotoğraf araziyi aldığımızdaki görünüşü. İçinde yaklaşık elli yaşında Memecik zeytinleri vardı. Zeytinlere ek olarak yeni bir meyve denemek istedik. Böylece, bölgenin iklim ve toprak koşullarına uygun hangi meyve olur araştırması başladı.  Asya armudu, naşi, gibi adlara sahip Hosui cinsi armudu tattık ve “işte bu” dedik. Yaklaşık 44 dekar üzerinde üç değişik cins Asya armudumuz var- hosui, kosui ve chojuro. Meyvelerimize ELMUT adını vermeyi tercih ettik çünkü meyveler elma şeklinde ama armut dokusuna sahipler. Meyveler hibrid değil, doğal olarak bu yapıdalar, ve ne elma ne de armut tadındalar.

Üretmek çok zevkli olsa da sürekliliği sağlamak için meyveleri Türk damak tadına da tanıtmak gerekiyor. Satılma potansiyelini anlamak için ülkemizdeki az sayıdaki diğer üreticilerle görüştük. Sonunda, bu riski almaya karar verdik. Ağaçlarımız dört yaşına geldiler, iki yıldır az da olsa meyve veriyorlar. Her ne kadar istediğimiz kadar hızlı olmasa da pazar onları tanımaya başladı.

Baharın çoşkusu içinde arazinin şimdiki görünümü…

 

Çevre ve insan sağlığını göz önünde tutarak üretim yapıyoruz ve böyle yapmaktan çok mutluyuz.

Gelecek günlerde hikayemizi paylaşmaya devam edeceğiz. Şimdilik hoşca kalın. 

Websayfasını da kendimiz hazırladığımız için o da bizimle gelişecek. Görüşlerinizi bekliyoruz.